USR lansează prima Hartă a Transparenței în administrația publică locală

USR lansează prima Hartă a Transparenței în administrația publică locală

USR lansează prima Hartă a Transparenței în administrația publică locală.

În August 2017, USR Sălaj a fost printre filialele pionier care au da startul monitorizării transparenței administrației locale, inclusiv în mediul on-line. La acea dată, de exemplu, 40% dintre primăriile sălăjene aveau site nefuncțional, iar cele care aveau site funcțional publicau informații incomplete.
Atunci, am reușit să îi scoatem din ,,letargie,, pe primari iar prin apeluri și presiuni către ei și cu sprijinul presei și a Instituției Prefectului am reușit să schimbăm mentalități în primării.

https://www.graiulsalajului.ro/salajenilor-nu-li-se-da-acces-la-informatii-despre-modul-in-care-sunt-a-56651

http://www.graiulsalajului.ro/m/ofensiva-pornita-de-usr-salaj-pentru-transparenta-in-administratia-gaseste-a-56767

Reveneam apoi în 2018 și am constatat că situația s-a schimbat mult în bine, și în 2020, de data aceasta cu ajutorul colegilor din țară, care au făcut această monitorizare la nivel național. Dacă în 2017 cca 40% dintre primăriile din Sălaj nu aveau site funcțional, în 2018 și în 2019 numărul lor a crescut până la 95%. În 2017 doar 10% dintre primării afișau informații complete. Numărul lor a crescut în anul 2018, în urma campaniei USR Sălaj, la 41% iar 2019, 61% publică toate hotărârile de Consiliul Local. Chiar dacă față de județele din jurul nostru stăm relativ bine, și asta doar în urma luptei noastre pentru transparentizare, sunt încă 40% dintre primari care refuză sau sunt dezinteresați să publice hotărârile de Consiliu Local pentru a fi consultate de cetățeni. Tot ce înseamnă impozite și taxe locale, achiziții, organizarea de programe sociale, acordarea de vouchere, investiții în spitale, școli, drumuri, aprobări pentru construcții sau publicitate stradală, totul trece prin Consiliul local, iar cetățenii fiecărei comunități au dreptul să fie informați.
De asemenea doar 12 primării, adică 20% din totalul primăriilor sălăjene publică proiectele de hotărâri ale Consiliului Local.

USR lansează prima Hartă a Transparenței în administrația publică locală. Proiectul Harta Transparenței a fost realizat de Florin Naidin, inițiatorul proiectului, și Ștefan Cioc, managerul platformei hcl.usr.ro, care au realizat partea de programare și care au coordonat integrarea datelor de la cei peste 60 de colegi din filialele USR care au verificat fiecare dintre cele 3200 de unități administrativ-teritoriale din toată țara. Concluzia la nivel național este ca, în prezent, doar jumătate dintre autoritățile locale publică hotărârile de consiliu local și doar 19% publică proiectele de hotărâri, obligații legale și fundamentale pentru o guvernare deschisă și participativă.*

Harta se găsește pe https://hcl.usr.ro/transparenta/
și prezintă modul în care primăriile își îndeplinesc obligațiile legale referitoare la publicarea hotărârilor de consiliu local și a proiectelor de hotărâre.

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Administrativ a devenit obligatorie publicarea de către fiecare primărie a unui Monitor Oficial Local, cu propunerile de hotărâri și hotărârile de consiliu local.
Încurajăm cetățenii să verifice aceste date și să facă presiune asupra autorităților locale pentru respectarea legii.

Link-uri proiect

Harta https://hcl.usr.ro/transparenta/

Statistici detaliate https://hcl.usr.ro/transparenta/statistici

Date în format tabelar https://hcl.usr.ro/transparenta/detalii

 

Prin acest proiect, USR își afirmă sprijinul pentru bunele practici în guvernarea locală, dezvoltarea spiritului civic și digitalizare. Vom continua să monitorizăm respectarea legii în toate localitățile și vom face toate demersurile pentru apărarea drepturilor cetățenilor și promovarea transparenței în administrație. În curând vom pune la dispoziția cetățenilor un instrument prin care pot sesiza nerespectarea prevederilor legate de publicarea Monitorului Oficial Local şi trimite automat cereri de intrare în legalitate către autoritățile locale.

 

*Datele au fost analizate progresiv, în perioada decembrie 2019-martie 2020. Este posibil ca situația publicării documentelor pe unele site-uri să se fi schimbat între timp.

Leave a comment