Gabriela Carmen Olar: suntem deciși să schimbăm prioritățile în Zalău

Gabriela Carmen Olar: suntem deciși să schimbăm prioritățile în Zalău

Peste 10 mii de tineri au părăsit definitiv România în anul 2018 conform unui raport al băncii Mondiale care nu a luat în calcul deplasările sezoniere pentru studii, muncă etc., ci doar emigranții definitivi. Concluziile Raportului Global al Competitivității, care arată că România se află în topul rușinii mondiale, pe locul 132 în lume din 137 de țări analizate din perspectiva capacității de a-și reține resursa umană talentată în țară, completează tabloul general.

Zalăul este un oraș căruia tot mai mult îi lipsesc oamenii. Începând cu anul 1994, numărul persoanelor care au plecat din Zalău a depășit numărul persoanelor care au ales sa se stabilească aici, sporul fiind astfel negativ.

Este îngrijorător faptul că, așa cum arată datele oficiale, aproape jumătate dintre cei care locuiau, munceau, plăteau taxe și impozite aici la Revoluție nu mai sunt astăzi în Zalău.
Și mai grav este faptul că dintre aceștia, cei mai mulți sunt TINERI, sunt cei care ar trebui să muncească pentru a crește copii, pentru a asigura o viață liniștită bătrânilor. Mai mult, o bună parte din cei care au părăsit Zalăul sunt și cei mai bine pregătiți, tineri care nu s-au mai întors după terminarea studiilor: medici, profesori, ingineri.
Zalăul se va dezvolta numai după ce oprim și chiar inversăm fenomenul depopulării. Poate ne-am obișnuit astfel, însă eu cred că vom avea un oraș prosper numai dacă vom crește numărul zălăuanilor. Trebuie să atragem investitori care să ofere slujbe bine plătite. Asta va face ca tinerii să se stabilească aici, în loc să plece în Cluj, Oradea sau în străinătate. Ei vor susține apoi diverse afaceri locale, astfel că toată lumea va avea de câștigat.

O populație mai mare și mai activă va plăti mai multe taxe, ceea ce ne va permite să oferim condiții mai bune în școli și spitale, să construim parcuri și spații de relaxare. În același timp, serviciile publice trebuie profesionalizate, pentru ca banii să fie folosiți eficient. Dacă vom ști să avem grijă de zălăuani, mai ales de copii și de bătrâni, adică să investim în educație și în sănătate, atunci și cei care au putere de muncă vor dori să locuiască aici.

În concluzie, orașul nostru are nevoie de ordine, pentru a putea oferi condiții de viață cât mai bune zălăuanilor și are nevoie de fructificarea potențialului său de dezvoltare, pentru a aduce venituri mai mari celor care muncesc aici.

Suntem USR și suntem deciși să SCHIMBĂM PRIORITĂȚILE ÎN ZALĂU!

Leave a comment