Gabriela Carmen Olar, Candidat USR Primăria Zalău: Dezvoltarea Zalăului înseamna creșterea populației. Trebuie să oprim și chiar inversăm fenomenul depopulării.

Gabriela Carmen Olar, Candidat USR Primăria Zalău: Dezvoltarea Zalăului înseamna creșterea populației. Trebuie să oprim și chiar inversăm fenomenul depopulării.

Dezvoltarea înseamnă CREȘTEREA populației!

Vom putea spune că orașul nostru se dezvoltă numai după ce oprim și chiar inversăm fenomenul depopulării. Poate ne-am obișnuit astfel, însă eu cred că vom avea un oraș prosper doar dacă vom crește numărul zălăuanilor.

Pentru a cunoaște cât mai bine situația actuală a orașului nostru, credem că este important să înțelegem faptul că populația Zalăului scade de la an la an. Orice administrație  locală care își dorește în mod real să dezvolte o comunitate trebuie să plece de la întrebarea: de ce pleacă locuitorii? Sa organizeze dezbateri cu tinerii, cu cetățenii orașului, cu specialiști în domeniu.

Am încercat să ne explicăm care este motivul pentru care orașul nostru se confruntă cu acest fenomen. Explicațiile pot fi multe și complexe, însă cu siguranță sare în ochi ceea ce s-a întâmplat cu populația Zalăului în ultimii 30 de ani.

Aproape jumătate dintre cei care locuiau, munceau, plăteau taxe și impozite aici la Revoluție nu mai sunt astăzi în Zalău.

 

De ce au plecat și de ce pleacă zălăuanii?

Principalele motive pentru care un oraș se depopulează sunt lipsa unor locuri de muncă suficient de bine plătite și condițiile de viață nesatisfăcătoare pentru cei care astfel, aleg să plece.

Zalăul are nevoie de un parc industrial, de afaceri locale prospere, de afaceri înalt tehnologizate, cu valori adăugate mari, care să angajeze personal calificat, contra unor salarii ridicate, așa cum se întâmplă azi în Cluj sau Oradea sau Timișoara.

În paralel, municipiul nostru a înregistrat o degradare a condițiilor de viață. Vorbim despre lipsa investiților care să ridice condițiile din școlile și spitalele arădene, de multiplele probleme ale serviciilor publice prestate populației (poluare, trafic, salubritate, siguranță), de lipsa facilităților care contribuie la calitatea vieții (parcuri, baze sportive și de agrement, etc.).

În municipiul nostru, combinația acestor factori a contribuit așadar la scăderea continuă a numărului de locuitori, din Zalău plecând în ultimii 30 de ani populația unui întreg orășel mic.

Începând cu anul 1994, numărul persoanelor care au plecat din Zalău a depășit numărul persoanelor care au ales sa se stabilească aici, sporul fiind astfel negativ.

Ce trebuie făcut

În primul rând trebuie să atragem investitori care să ofere slujbe bine plătite. Asta va face ca tinerii să se stabilească aici, în loc să plece în  Cluj, Oradea, sau alte orașe sau în străinătate. Ei vor susține apoi diverse afaceri locale, astfel că toată lumea va avea de câștigat.

O populație mai mare și mai activă va plăti mai multe taxe, ceea ce ne va permite să oferim condiții mai bune în școli și spitale, să construim parcuri și spații de relaxare. În același timp, serviciile publice trebuie profesionalizate, pentru ca banii să fie folosiți eficient.

Nu mai avem timp de pierdut. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele decenii trebuie oprit, dacă ne dorim o viață mai bună. Cei care au administrat orașul nu au fost preocupați cu adevărat de soarta acestuia, iar efectele sunt grave. Avem nevoie de o altă administrație, corectă și eficientă, preocupată de cetățeni și de oraș.

Leave a comment