Sălajul printre singurele județe din tară în care numărul șomerilor a crescut în ultimul an.

Sălajul printre singurele județe din tară în care numărul șomerilor a crescut în ultimul an.

USR Sălaj atrăgea atenția că Sălajul, Galațiul, Maramureșul, Gorjul și Ilfovul sunt singurele județe din tară în care numărul șomerilor a crescut în ultimul an.
Revenim și punem la dispoziția CJ date privind șomajul în județul nostru.
Ce trebuie să înțeleagă membrii CJ e că diferența la nivel județean, de +157 șomeri ÎN PLUS în luna iulie 2017 față de luna iulie 2016, când s-au apucat dumnealor de, probabil, treabă, este calculată. De fapt, în primele 12 luni ale mandatului dumnealor, în 44 de localități, numărul de șomeri a scăzut cu -904 ( și nu, nu toți s-au angajat, o parte au ieșit la pensie ), în două localități ( Cristolt și Pericei ), numărul șomerilor a rămas constant iar în 15 localități A CRESCUT cu +1061 de persoane.
În clasamentul după numărul de șomeri înregistrați în luna iulie 2017 ( ultima lună cu date în sistem), în primele 20 de localități din România se găsește orașul Cehu Silvaniei (cu un număr de șomeri MAI MARE decât municipii precum Pitești, Brăila sau Brașov !!!) .

În mediul urban:
Avem o creștere cu 450 șomeri și un număr de 1582 de șomeri în cele 4 orașe. Jumătate din aceștia se află într-un singur oraș: Cehu Silvaniei.
Raportat la numărul populației urbane, ne situăm, ca județ, pe unul din primele locuri cu cel mai mare procent al șomajului urban. Dintr-un număr de 278 de orașe Cehu Silvaniei este pe locul 3 pe țară, fiind întrecut ca număr de șomeri doar de orașele Zimnicea și Aninoasa. Giurgiu sau Tulcea au numărul de șomeri urbani la jumătate din numărul șomerilor din orașele noastre. În județele Satu Mare sau Bistrița numărul celor înregistrați ca șomeri în mediul urban este sub 1000.

În mediul rural:
Deși numărul șomerilor a scăzut cu cca 300 persoane, îngrijorător este numărul mare de șomeri raportat la numărul locuitorilor. De altfel șomajul în mediul rural reprezintă cca.70% din total. În multe comune numărul de șomeri se apropie de numărul șomerilor din orașele județului. De exemplu, Valcaul de Jos are mai mulți șomeri ca și orașul Jibou, la o populație de aproape 4 ori mai mică. De fapt, în majoritatea comunelor procentajul șomerilor este peste procentajul din mediul urban.
Comparativ 2016-2017 cea mai mare creștere a numărului de șomeri se înregistrează în Sîg (o creștere cu 142 șomeri).
Ca și arie geografică, cel mai mare număr de șomeri se înregistrează în vestul județului. Ca număr de șomeri raportat la numărul populației, Sălajul ocupă locul 28 pe țara și primul loc în Transilvania.
Numărul de șomeri rurali în Sălaj este cât numărul șomerilor din județele Arad și Bistrița ÎMPREUNĂ!

În condițiile date, cerem CJ Sălaj să explice populației județului, ce măsuri are în vedere pentru reducerea șomajului în județul nostru!

Leave a comment